Bajgle z bananem i rodzynkami 1 komentarz


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   
  •  

Bajgle z bananem i rodzynkami

Spróbuj tych bajgli, a trudno będzie Ci wrócić do kupnych bułek. Te domowej roboty bajgle z bananem i rodzynkami są nie tylko odżywcze, ale i zdrowe. Od A do Z znasz skład jedzonego przez siebie pieczywa, które dodatkowo długo utrzymuje świeżość. Bajgle są idealnym składnikiem nie tylko kanapek na słodko np. z masłem orzechowym i konfiturą, ale świetnie sprawdzają się też z białym twarogiem, awokado i wędzonym łososiem . 

Wariacji na temat bajgli jest tyle, na ile pozwoli Ci Twoja wyobraźnia. Wierzch można posypać makiem, sezamem, czarnuszką, kminkiem czy ziołami. 

Ta wersja zawiera banana i rodzynki, przez co są one lekko słodkie.

Bardzo łatwo je zrobić, trzeba tylko dopilnować kilka szczegółów, by wyszły pyszne i śliczne z wyglądu. Częstym błędem podczas robienia bajgli jest nadawanie im kształtu z wcześniej zrobionego wałeczka ciasta. Niestety podczas zanużenia we wrzątku lub podczas pieczenia, ulegają one rozerwaniu i zniekształceniu. Pokażę poniżej jak zrobić to prawidłowo.

Składniki:

800 g mąki pszennej

1,5 szklanki wody 

łyżka stołowa drożdży

łyżka stołowa cukru

łyżka stołowa soli

2 łyżki stołowe otrąb 

1 banan (bardzo dojrzały)

garść rodzynek

1 jajko

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuść drożdże z cukrem w ciepłej wodzie (temp.ok. 37 st.C). Pozostaw na ok. 5 min. Po tym czasie dodaj przesianą mąkę i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Gdy ciasto będzie odrywać się od dłoni, wyjmij je na blat i wyrabiaj jeszcze ok.10 min, aż stanie się elastyczne i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodaj banana i rodzynki. Przełóż do czystej miski i odstaw pod przykryciem ściereczki na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.

bajgle-przepis-dietetyczne-przepisy-15
 

Przygotuj duży garnek z wodą i zagotuj ją do wrzenia.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmij je na podsypany mąką blat i podziel na ok 12 części o wielkości dłoni, tak jak na zdjęciu. Wyrabiaj każdą część z osobna jak na okrągłą bułeczkę, dociskająć lekko od góry. Kiedy wszystkie bułeczki będą gotowe, przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na 30 min. 

bajgle-przepis-dietetyczne-przepisy-16

Po tym czasie można przystąpić do formowania bajgli. Używająć kciuka, zrób dziurkę od góry, a następnie ją powiększaj jak pokazuję na zdjęciu. Tak przygotowany bajgiel powinien odpocząć przez kolejne 10 minut. 

dietetyczne-przepisy

Po tym czasie, zanuż ostrożnie bajgla w gotującej się wodzie, dwie minuty z jednej strony, po czym przewróć na drugą stronę na dodatkową minutę.

dietetyczne-przepisy

Wyłóż bajgle na suchą ściereczkę na moment, po czym przełóż na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzla posmaruj bajgle wymieszanym jajkiem, aby po upieczeniu wyglądały pięknie i lśniąco. 

Piecz przez 20-25 minut, aż do momentu gdy nabiorą brązowego koloru. Pozostaw do wystygnięcia na kratce z piekarnika. 

Serwuj przekrojone na pół. 


dietetyczne-przepisy

 



  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   
  •  

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Bajgle z bananem i rodzynkami"

Powiadom o
avatar
200
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agata
Gość

Wyglądają apetycznie

wpDiscuz