Dietetyczny łosoś w zielonym pesto
Uwielbiam łososia, pod każdą postacią. ta propozycja to opcja light, w zielonym świeżym pesto.
Ryby, w tym łosoś to idealne źródło kwasów omega-3, których deficyt często można obserwować w tradycyjnych posiłkach. Nasza dieta jest w nie uboga, dlatego warto go jeść pod różną postacią. Spożywanie kwasów omega-3 może zapewnić zdrowie, utrzymać młodość, a nawet poprawić natrój. Spozywając je unikniesz zwyrodnienia plamki żółtej, Alzheimera, alergii czy chorób serca.
Kwasy omega-3 -właściwości
Kwasy omega-3 stanowią budulec komórek, czyli podstawowej jednostki naszego organizmu, nie dziwi więc fakt, że wpływają na tak wiele czynników naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Badania pokazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego w tygodniu, zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodów chorób serca w porównaniu z osobami, które nie jedzą ryb w ogóle lub jedzą je raz w miesiącu. Kwasy omega-3 mają zdolnośc do rozrzedzania krwi i zapobiegają odkładaniu się płytek krwi w naczyniach, zapobiegają powstawaniu zatorów i zakrzepów. Przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach prowadzących do ich stwardnienia, obniżają poziom 'złego' cholesterolu (LDL), podnoszą poziom 'dobrego' cholesterolu (HDL), zmniejszają tempo rozwoju miażdżycy.
Najnowsze badania wskazują, że kwasy omega-3 mogą stanowić narzędzie w walce z alergiami i istotnie wpływać na odpornośc organizmu.
Składnik:
- Filet z łososia
- zielone pesto, najlepiej świeże
- marchew
- zielona cebulka
- pomidory koktajlowe
- świeża bazylia – opcjonalnie
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Świeże filety z łososia umyj i pokrój na mniejsze kawałki, według uznania. Posmaruj łososia dokładnie z każdej strony. Ułuż kawałki na aluminiowej folii i połóż na wierzch warzywa, pokrojone na mniejsze kawałki.
Całośc zawiń i piecz w nagrzanym piekarniku w temp.190 st. przez 20 min.
Gotowy łosoś będzie soczysty i aromatyczny. Ryba pieczona w folii jest bardziej dietetyczna, nie jest smażona na tłuszczu, a dodatkowo unikniesz ujemnych efektów smażenia. Smażone mięso jest trudniej strawne i dłużej zalega w żołądku.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz