Tarta z botwinką i twarogiem


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   
  •  

Tarta z botwinką i twarogiem

łatwa tarta

Ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g masła | 40 g oleju kokosowego

jajko | szczypta soli

Farsz:

500 g botwinki 

200 g twarogu lub serka wiejskiego

4 łyżki startego sera żółtego

2 jajka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól | pieprz

oliwa do posmarowania ciasta

łatwa tarta

Botwinkę myjemy, odsączamy, kroimy drobno i zalewamy niewielką ilością osolonej wody. Gotujemy do miękkości ok.8-10 min. Odcedzoną i wystudzoną botwinkę mieszamy z twarogiem, jajkami i żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkładamy 1/3 ciasta, a resztą wykładamy formę do tarty łącznie z bokami. Smarujemy wierzch oliwą.

łatwa tartaPozostałą część rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. Wkładamy farsz do formy, na wierzchu układamy paseczki ciasta, smarujemy je oliwą.

Pieczemy w piekarniku na grzanym do temp.180°C przez 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. 

Wersja zmodyfikowana:

Ok. 1/2 botwinki zastąp jarmużem. Zwiększysz tym ilość białka i antyoksydantów. Przeczytaj jak istotne są dla naszego zdrowia.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   
  •  

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
200
wpDiscuz