Tarta z oliwkami
Tak, tak, uwielbiam tarty! Odkąd wypracowałam wprawę w robieniu ciasta na spód tarty, odtąd mogę ją robić o każdej porze dnia i nocy. Kwestia składników to rzecz ochoty i gustu lub po prostu tego co jest aktualnie w lodówce.
Tym razem padło na zestawienie, które nie od razu przyszłoby mi do głowy. Połączenie cebuli, papryki i oliwek według mnie nie jest oczywiste. Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, a więc i tym razem zagościł. Do kompozycji wybrałam czerwoną cebulę, która ma dużo delikatniejszy smak niż biała, a po obróbce termicznej jest znacznie lepiej strawna. Do tego papryka, wybrałam żółtą, z tych względów co wcześniej, no i jej kolor przypomina mi słoneczne dni. Na koniec oliwki, świetnie w tej roli sprawdziły się czarne, drylowane oliwki dodane w całości.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
mąka -200g
masło -100g
jajko, szczypta soli
Farsz:
serek twarogowy typu Grani – opakowanie 150-200g
jajka -2 szt.
serek kozi do smarowania- 2 łyżki stołowe
cebula czerwona- 2 szt.
papryka żółta -1 szt.
oliwki czarne, drylowane- garść
Wykonanie:
W plastikowej misce odmierz skłądniki na ciasto. Mieszaj wszystko nożem tak długo, aż powstanie ponsystencja 'kaszy'. Dopiero wtedy zacznij wyrabiać ciasto, możesz to robić do końca w misce, mniej bałaganu. Wyrobione ciasto zawiń w folię aluminiową lub pergamin do pieczenia i włóż na 30 min. do lodówki.
W tym czasie, na łyżce oliwy z oliwek, zeszklij do miękkości, pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę oczyść z gniazda i pestek, pokrój w cienkie paski. W misce wymieszaj, wszystkie skadniki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyłóż formę do tarty schłodzonym ciastem. Ja to robię po prostu tnąć ciasto na cienkie plasty i palcami rozprowadzam na formie, zaklejając całą powierzchnię. Pozostaw 1/3 ciasta na udekorowanie góry. Ciasto na powierzchni tarty, pomaluj oliwą przy użyciu pędzelka do ciast.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C przez 40-45 min., do zrumienienia
Zobacz też wersję z botwinką