Właściwości owsianki
Owies, zbożowy cud natury, który podkręci twoje zdrowie na wiele sposobów. Jego nasiona zawierają wiele witamin, głownie z grupy B oraz składniki mineralne jak magnez, wapń, sód i potas. Wiele w nim niezbędnego dla układu pokarmowego, a zwłaszcza naszych jelit, błonnika pokarmowego. Jest przy tym lekkostrawny i bogaty w wartościowe tłuszcze i węglowodany.
Uspokoi nerwy i złagodzi zły nastrój
Zawarte w owsie witaminy z grupy B, a w szczególności B1 (tiamina) wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Podejrzewa się, że bierze udział również w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dowiedziono, że ma ona działanie antyoksydacyjne.
Niedobory witaminy B1 mogą wynikać ze zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy wyczynowym uprawianiu sportu, w przypadku picia dużej ilości kawy, herbaty i alkoholu. U osób prowadzących aktywny tryb życia, często narażonych na przewlekły stres oraz u osób starszych.
Główne objawy niedoboru witaminy B1 to:
- skurcze i bóle mięśni,
- zapalenia nerwów,
- zaburzenia trawienia,
- trudności z koncentracją i pamięcią,
- uczucie chronicznego zmęczenia
- niewydolność krążenia – opuchnięte kończyny.
Na reumatyzm
Jednym ze składników owsa jest rozpuszczalna w wodzie krzemionka. Główne właściwości owsianki dzięki niej to :
- łagodzi bóle reumatyczne,
- wspomaga oczyszczanie organizmu,
- wzmacnia stawy- niezbędny składnik do produkcji chrząstki stawowej i płynu śródstawowego
- zmniejsza bóle stawów,
- stymuluje odbudowę struktur tkanki kostnej – hamuje rozwój osteoporozy,
- uaktywnia odpowiedni enzym, który zwiększa syntezę kolagenu i elastyny ( składniki ścięgien) – usprawnia ruch kończyn,
- wzmacnia system odpornościowy.
Na bolące stawy sprawdzi się kąpiel z dodatkiem odwaru z ziela lub słomy owsianej. Obecne w owsie flawonoidy i saponiny sterydowe działają moczopędnie, dzięki czemu regularne picie wyciągu z owsa chroni pęcherz moczowy i nerki przed infekcjami oraz przed rozwojem kamicy nerkowej.
Owies – naturalny kosmetyk
Wspomniana krzemionka razem z cynkiem zawartym w owsie doskonale wpływają na stan skóry i nie tylko, przez co owies znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce.
- zapobiega powstawaniu zmarszczek
- wzmacnia włosy – stają się bardziej błyszczące, sprężyste i mniej łamliwe oraz spowalnia ich siwienie
- wzmacnia paznokcie – powoduje ich naturalną odbudową, zmniejsza łamliwość, zwiększa grubość płytki
- regeneruje i łagodzi podrażnienia skóry,
- zmniejsza trądzik,
- wygładza i odbudowuje naskórek po różnych zabiegach i kąpielach słonecznych.
Owies jest bogaty w związki polifenolowe, wykazujące silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu jest tak lubianym i skutecznym składnikiem wielu kosmetyków np. kremów dedykowanych skórze dojrzałej.
Ciekawostka – Owsiana kąpiel
Na wrażliwą skórę świetnie wpłynie owsiana kąpiel, która nawilży i złagodzi podrażnienia.
Można ją stosować u dzieci z atopowym zapaleniem skóry (AZS).gdyż jest naturalna, bezpieczna i pozytywnie wpłynie na skórę. W tym celu należy przygotować miksturę według przepisu: szklankę płatków zalać 3 szklankami wody i zagotować, pozostawić na ogniu 10 min. Po przestudzeniu wlać do wanny.
Błonnik witalny
Owies jest przede wszystkim znany z dużej zawartości beta – glukanów, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika. Działanie lecznicze beta-glukanów zostało potwierdzone naukowo, dlatego jest on uznany za żywność funkcjonalną. Właściwości owsianki głównie na układ pokarmowy są więc bezsporne. O błonniku witalnym możesz też przeczytać tutaj.
Po spożyciu pokarmu zawierającego beta-glukan dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Uczucie pełności (pęcznieje w żołądku) zapewnia spowolnienie opróżniania żołądka i przechodzenia treści do jelita cienkiego, uzyskiwane dzięki wspomnianej właściwości błonnika pokarmowego – lepkości. Poza tym, beta glukan wykazuje zdolność do wydłużania stężenia cholecystokininy po posiłku – hormonu przewodu pokarmowego, który hamuje apetyt. Dzięki temu beta-glukan może zapobiec otyłości. Dodatkowo, błonnik wiąże toksyny i produkty uboczne przemiany materii, ułatwiając oczyszczanie organizmu. Wspomaga wypróżnianie, zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów.
To właśnie zawarte w owsie beta-glukany chronią przewód pokarmowy przed podrażnieniami i infekcjami, kiedy podczas gotowania tworzą postać gęstego śluzu, który osadza się na jelitach wytwarzając barierę ochronną przed bakteriami i wirusami.
Wspomagają również układ odpornościowy i stymulują układ immunologiczny poprzez stymulację fagocytów, których zadaniem jest wchłanianie i niszczenie drobnoustrojów.